Waarom omscholen?


Omscholing naar een nieuwe job

Via omscholing kun je leren voor een nieuwe baan die buiten de branche valt waar jij op dit moment werkzaam in bent. Het zoeken van een baan buiten de huidige branche is niet altijd gemakkelijk, er worden andere eisen gesteld en er moet vaak een bepaald kennisniveau aanwezig zijn.

Om de juiste diploma’s en certificaten voor een nieuwe branche of baan te behalen kun je jezelf omscholen. Hierbij zul je de juiste opleidingen volgen om het gewenste kennisniveau te kunnen behalen. Het zorgt ervoor dat je een andere baan kunt krijgen waar je op dit moment nog niet de juiste papieren voor hebt.

5 Redenen voor omscholing

  • De huidige baanmarkt gaat verdwijnen
  • Je wilt iets anders doen dan je al doet
  • De start van een eigen onderneming
  • Lichamelijk niet in staat voor huidige baan
  • Mentaal niet in staat voor huidige baan

Banenmarkt verdwijnt

Als je op dit moment actief werkzaam bent in een markt die langzaam aan het verdwijnen is dan is het handig om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het is vervelend wanneer je een baan kwijtraakt en er geen markt is om een nieuwe baan te kunnen krijgen. Omdat je op dit moment niet genoten hebt van de juiste opleiding kun je niet solliciteren voor posities die beter aansluiten bij jouw voorkeuren, vooral volwassenen hebben hier baat bij.

Wil je iets anders

Het kan zijn dat je huidige baan totaal niet aansluit bij jouw wensen of de doelen die je in het leven hebt gesteld. Je wilt daarom iets anders, iets nieuws. Om een baan te krijgen in een branche anders dan waar je op dit moment actief in bent zul je wel de juiste papieren nodig hebben. Via goede omscholing kun je binnen korte tijd beschikken over de juiste kennis en documentatie die voor de nieuwe baan nodig is, wil je bijvoorbeeld het onderwijs in dan zul je hier een opleiding voor volgen en kun jij daarna aan de slag als docent.

Wil je ondernemen

Ondernemers bouwen hun ideeën op kennis, de behoefte aan nieuwe kennis is groot. Voor de start van een onderneming is het handig om de juiste kennis te hebben, deze kun je opdoen tijdens een opleiding. Wanneer jij met jouw huidige kennisachtergrond niet genoeg weet over ondernemen dan kun jij je laten omscholen tot ondernemer.

Verder na lichamelijk letsel

Na een ongeval of door een andere oorzaak kan er lichamelijk letsel ontstaan. Dit kan ertoe leiden dat je niet meer geschikt bent voor de huidige baan, er is voor deze baan teveel lichamelijke inspanning nodig om deze nog op de juiste wijze te kunnen uitvoeren. Maar je wilt toch een baan, een inkomen is onmisbaar. Daarom kun je door omscholing zorgen dat je toch een nieuwe baan kunt vinden. Door een opleiding te volgen in een nieuwe of dezelfde branche voor banen die geen lichamelijke inspanning vereisen kun je toch weer aan het werk.

Verder na stress of een burnout

Na een stressvolle periode of burnout zul je tijdens werk mentaal niet altijd even goed kunnen presteren. Het kan hierom nodig zijn dat je moet zoeken naar een nieuwe baan, jouw huidige baan vereist teveel concentratie die jij gewoonweg niet meer op kunt brengen. In dat geval kun je een nieuwe opleiding volgen en zo gaan werken in een nieuwe branche.

Hoe werkt het?

Een omscholing kun je helemaal zelf uitvoeren, je kunt er ook hulp van het UWV bij krijgen. De exacte betekenis van een omscholing is het volgen van een opleiding om zo een nieuwe baan te krijgen. Door simpelweg een nieuwe opleiding te volgen ben je dus al bezig met je eigen omscholing. Kies hiervoor een opleiding die in jouw ogen het beste aansluit bij de wensen die jij hebt. Als je de zorg in wilt dan is het handig om een opleiding in deze branche te kiezen, werk je graag met computers dan zal een omscholing naar ICT een goede optie zijn of kan een baan in de techniek zeer aansluiten bij jouw talenten.

Via verschillende wegen kun je een nieuwe opleiding gaan volgen. Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende manieren om snel en effectief een opleiding te volgen en af te ronden. Zo zijn er online en in de echte wereld meerdere locaties waar je terecht kunt voor een opleiding. Hieronder vind je enkele locaties waar je een diploma kunt behalen.

Diploma halen via internet Omscholen naar een nieuwe baan

Op internet zijn er een aantal sites waar je terecht kunt voor het behalen van je diploma. NTI en LOI zijn twee grote internetaanbieders van cursussen. Bij het afronden van de cursus ontvang je een diploma of certificaat dat wettelijk geldig is en dus ook toegevoegd kan worden aan je CV. Er zijn honderden cursussen en opleidingen via de websites te volgen, je kunt aan de slag wanneer je wilt. Zo leer je altijd in je eigen tijd, wanneer het jou uitkomt.

Omscholen via internet kan dus erg gemakkelijk, je gaat op zoek naar een goede opleiding die aansluit eisen die worden gesteld voor de baan die jij op het oog hebt. Vervolgens kun je kijken welke aanbieders er voor deze cursus of opleiding zijn en hierbij kijken wat het volgen van een opleiding zal kosten. Vervolgens kun je alles via internet uitvoeren en het diploma behalen.

Aanmelden bij MBO of HBO

Voor veel banen is de minimale eis een MBO- of HBO-diploma. Om in aanmerking te komen voor jouw droombaan zul je wellicht een MBO of HBO-opleiding moeten volgen. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de lokale hogeschool en je inschrijven voor de volgende startperiode van jouw gewenste opleiding. Een opleiding aan de hogeschool kost gemiddeld 2000 euro per jaar, dit is exclusief boeken. Het levert wel een maandelijkse studiefinanciering en gratis reizen met het openbaar vervoer op. Opleidingen die jou klaarstomen voor de zorg zullen vaak via speciale instanties worden gegeven. Hier kun jijleren om verpleegkundige te worden.

Door jezelf om te scholen via een school kun je face-to-face leren over de nieuwe branche en de verschillende aspecten die komen kijken bij de nieuwe baan. Het is een effectieve manier om snel meer hierover te leren en ook op de juiste manier ermee in aanraking te komen. Doordat leraren vaak experts in hun vak zijn kun je veel leren van de kennis die zij delen. Zo wordt de omscholing op de juiste manier uitgevoerd.

 

Share