Via netwerken een baan?


Vind ook een baan via netwerken!netwerken

In mijn huidige situatie als eigenaar van netJEwerk heb ik het geluk dat ik veel mensen ontmoet. Verschillende mensen; uit diverse milieus, in uiteenlopende branches en veel starters en ondernemers. Allemaal mensen met hun eigen gezinssituatie, familiebanden, kennissen- en vriendenkring, (ex)collega’s, hobby’s, sporten, clubs en contacten. Kortom: hun eigen sociale omgeving, hun eigen netwerk.

De mensen die we tijdens de Jobclubs begeleiden hebben een gemeenschappelijk doel, namelijk: het vinden van een baan! Want ze hebben ineens te horen gekregen dat ze ontslagen worden of dat hun contract niet wordt verlengd. Daar zit je dan ineens thuis op de bank, jezelf afvragend: “hoe ga ik die nieuwe baan vinden? Welke stappen ga ik nu zetten?” Het antwoord: ga netwerken!

70% van alle banen wordt ingevuld via netwerken!

Via via worden functies ingevuld, nog voordat een sollicitatieprocedure op gang wordt gebracht. Veel werkzoekenden hebben hier niet altijd vertrouwen in. “Netwerken? Ik heb amper een netwerk!” Ga eens samen met iemand ervoor zitten. Je zult versteld staan.
Binnen no-time schrijf je veel namen op ; van familieleden, kennissen, tennismaatjes, ex-collega’s, vrienden, de buurtjes, vrienden van de sportclub, en ga zo maar door. Gemiddeld heeft iedereen ca. 250 mensen waarmee hij, in meer of mindere mate, in verbinding staat. En die hebben allemaal ook weer een netwerk van 250 personen. En daar gaat het bij netwerken nu juist om! Zoveel mogelijk mensen moeten weten dat jij klaar bent voor de volgende stap in je carrière. Zodat jij op het juiste moment getipt wordt voor een baan.

Een praktijkvoorbeeld

Een werkzoekende heeft alles uit de kast gehaald en ze is actief gaan netwerken: te beginnen met het oefenen van een goede elevatorpitch, zodat zij zichzelf binnen twee minuten in alle gesprekssituaties goed kon profileren: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en waarom ben ìk de meest geschikte kandidaat? Vervolgens is zij een profiel gaan maken op Linkedin en op Facebook en is actief met mensen in contact getreden.

Sommigen verzocht zij een aanbeveling te schrijven. Ze is bewust het onderwerp ‘werken’ gaan aanroeren in gesprekken met mensen, liet netwerkkaartjes achter, stuurde mensen uit haar adresboek een mail waarin zij aangaf beschikbaar te zijn. Ze is gaan twitteren, ze zocht contactpersonen en ‘gelinkte’ mensen van de organisaties waar ze graag aan de slag wilde gaan. Ze vroeg een netwerkgesprek aan met iemand die een functie bekleedde die zij ambieerde, zodat zij een goed beeld van de functie kreeg en tegelijkertijd zichzelf naar voren schoof .

Ze bezocht themabijeenkomsten voor werkzoekenden, liet zichzelf inschrijven bij bureaus, belde mensen die mogelijk nuttige informatie voor haar hadden. Kortom: ze maakte zichzelf zichtbaar en zorgde ervoor dat mensen niet om haar heen konden! En haar inspanningen werden beloond: ze belandde via haar netwerk in een baan die helemaal bij haar past.

Iedereen heeft een netwerk

Het maakt niet uit wie of wat je bent. Ook jij hebt een netwerk om je heen en ook jij kunt daar actief gebruik van maken! Als je een actieve houding aanneemt en besluit dat jouw werk ‘het vinden van werk’ is, ga dan vooral netwerken. Netwerken is hard werken; je moet er veel tijd en energie in steken (in die zin is het net werken), maar het loont! Succes!

Share